2019. augusztus 19., hétfő

Gombás lepény

Nem is gondolnád micsoda kiadós étel ez a lepény. Igazi régimódi recept olyan hagyománytisztelő fajta, ahol az időnek nagy jelentősége van. Nem egy gyors étel de mint általában megéri a törődést.











Hozzávalók:
650g csiperkegomba ( a mennyiség a nyers és pucolatlan állapotra vonatkozik).
1 dl vegán tejföl
20dkg liszt ( lehet rizsliszt, zabliszt, gluténmentes kenyérnek való liszt vagy teljes kiőrlésű)
6 db tojássárgája (ha tojásra érzékeny vagy akkor ezt hagyd el úgyis összeáll és finom lesz)
10 dkg nem hidrogénezett növényi margarin
5 dkg vegán violife sajt
1 gerezd fokhagyma
kókuszzsír, só, bors

Elkészítés:
a lisztet a vajat, két tojássárgáját, sót, borsot elkezdjük összegyúrni és adunk hozzá pár evőkanál vizet míg ruganyos tésztát nem kapunk. Jól összedolgozzuk majd egy órára a hűtőbe tesszük. Azt gondolod hú de sok idő? Nem lesz az olyan sok. Közben össze kell állítani a gombás tölteléket ami kb pont egy óra lesz. Pucold meg a gombát és szeleteld fel. Mosd meg. Kis kókuszzsíron kezd el megpirítani. Először levet ereszt hagyd had párolódjon meg benne fedő alatt. Kis só bors mehet rá. Ha elfogyott róla a víz akkor tedd hozzá az összezúzott fokhagymagerezdet és pirítsd meg. Ne hagyd megégni épp csak keverd össze. Szedd ki egy nagy tányérra hogy minél gyorsabban kihűljön. Közben a sütőt melegítheted 180 fokra. Egy pite formát kenj ki kókuszzsírral vagy használj sütőpapírt. A hűtőből kivett tésztát vagy nyújtsd ki vagy kézzel formázd. A sütőforma alját terítsd be vele úgy hogy legyen pereme. Én kézzel szoktam szétnyomkodni egyenletesen a tésztát a tálban mert jó móka. Szeretem a rusztikus hatást amikor olyan életszerű és nem kimértek a dolgok. Süsd sütőben 20 percig. Ha a gomba meghűlt akkor keverd hozzá a tejfölt és a 4 tojássárgáját. Öntsd a gombás tölteléket a félig megsült tésztára. A tetejére reszelj sajtot. Tedd vissza a sütőbe még 20 percre. A sütőformában nyugodtan tálalhatod.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése