2014. május 19., hétfő

Zserbó - gluténmentes

Igazi klasszikus, amit nyilván a nagymamák tudnak a legjobban. Ez egy gluténmentes változat csipkebogyó lekvárral, amit nálunk az öcsém készít és egyszerűen isteni. Előre kiporcióztam a sütit amikor kész lett mert ahogy a család meglátja a süti utolsó morzsájának is annyi úgy viszont nem vihetnének belőle másnap uzsonnára. Szóval ha a sütő sípol, uzsis dobozokat gyorsan telepakol és kamrában elrejt :) Vasárnapi süti.






Hozzávalók:
35 dkg Glutenix Alfa mix
1 egész tojás ( ha tojásérzékenységed van akkor nyugodtan kihagyhatod)
20 dkg vaj vagy ha nem eheted akkor kókuszzsír paleósoknak jászvaj
5 dkg édesítő/cukor/xilit amit szeretsz
1 dl langyos víz
egy csomag élesztő
1 kk foszfátmentes sütőpor

20-30 dkg csipkebogyó lekvár (vagy más lekvár ami otthon van)
20 dkg dió
édesítő 10 dkg

fél deci víz
100 g étcsoki

Elkészítés:
a langyos vízbe beleöntjük az élesztőport és nyugodt helyen felfuttatjuk azaz várunk kb 5 percet míg az élesztő már nem pornak látszik hanem kicsit fellazul a vízben. Közben a lisztet és vajat/kókuszzsírt (a kókuszzsírt érdemes kicsit előmelegíteni) elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, a sütőport és az élesztőt. Három kis gombócot formálunk ez lesz a három szint tésztája. Lisztezett nyújtódeszkán jó vékonyra kinyújtjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírt teszünk bele, és mehet is bele az első adag kinyújtott tészta. Vastagon megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval és édesítővel. Ne spóroljuk, a töltelék felét már el is használtuk. Jöhet a következő szint tészta, lekvár, dió és édesítő. Majd az utolsó emelet tészta a tetejére. Ha nem illeszkedik a három emelet tészta nem kell idegeskedni, rusztikusan is szép és az íze így is szuper lesz.
Most közel 50 percet kelesztjük ( be is lehet tenni a sütőbe ott senki nem bántja majd). 190 fokon 30 percet sütjük. A tetejére a vízzel összemelegítjük a csokit és ha a süti kicsit meghűlt a tetejére kenjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése