2013. december 13., péntek

Karácsonyi sütemény

Ez a legfinomabb karácsonyi süti amit életemben ettem és szuper egészséges! Már maga a tészta is olyan mint egy álom. Nekem ez a recept az egyik karácsonyi ajándékom. Egy falat szeretet mindenkinek.

Hozzávalók: 3 db tojás
35 dkg darált dió
1 ek gesztenyeliszt (elhagyható ha épp nincs otthon)
10 dkg előre vízbe áztatott mazsola
25 dkg reszelt alma
10 szem stevia (vagy más édesítő)
1 g holland kakópor (édesítetlen)
1 kk foszfátmentes sütőpor
1 kk fahéj
egy tábla jó minőségű étcsokládé

Elkészítés:
A mazsolást beáztatjuk annyi vízbe ami elfedi. A három tojást összekeverjük az édesítővel (pl stevia) a sütőporral, fahéjjal és kakaóporral. Az almát lereszeljük és a vajat (amit előre érdemes kivenni a hűtőből hogy ne legyen kemény) összekeverjük. Majd az első masszát összekeverjük az almás masszával, a mazsolával és a darált dióval és gesztenyeliszttel (vagy ha nincs otthon akkor ezt elhagyhatjuk). A massza úgy néz ki mint egy nagy adag csokipuding, aminek karácsonyi illata van. Egy olyan tepsibe tesszük amiben kb 2 cm vastag lesz a süti. 150 fokon sütjük kb 25 percig, tűpróbáig (beleszúrod a villát és ha már nem ragad rá a tészta akkor jó). A sütit hagyjuk kihűlni. Majd az étcsokit felolvasztjuk vízfürdő felett (egy lábosba teszünk vizet azt nem forraljuk fel csak felmelegítjük úgy hogy ne bugyogjon és egy másik tálat fölé teszünk amibe beletesszük a csokit és az a gőztől felolvad). Ha már nincsenek a folyékony állapotú csokiban darabok akkor már kenhető. A kihűlt süti tetejére kenjük a csokimázt. A sütit ha meg akarjuk fordítani hogy a simább felületet csokizzuk be akkor vigyázzunk mert a süti tábla középen széttörhet, mert a diótól nem olyan beton mintha lisztből készült volna. Szóval megkenjük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük hogy jól összeálljon a süti és szépen megdermedjen a csoki. Ha azt szeretnénk hogy a csoki fényes legyen akkor a gőzfürdő felett egy kis vajat is olvasszunk hozzá. Kis apró sütikockákra daraboljuk és már ehetjük is a legfinomabb sütit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése