Nagyon jól bevált ünnepekkor mert könnyű, jót tesz neki ha a hűtőben áll, előre elkészíthető és mutatós a nagyszemű dióval a tetején.
Hozzávalók:
15 szeletes tortához:
20 dkg teljeskiörlésű liszt
15 dkg ledarált dió
15 dkg nádcukor (vagy xilit vagy eritrit)
2 tojás
3dl tejföl (laktózmentes vagy vegán)
1 ek mézeskalácsfűszer
1 narancs héja
1 tk szódabikarbóna
Tortába a krém:
0,8l rizstej (vagy laktózmentes)
10 dkg durvára darált dió
pár szem dió a díszítéshez
10 dkg búzadara
1 zacskó vaníliás pudingpor
10 dkg nádcukor vagy xilit
1 naracs héja
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tészta hozzávalóit keverjük jól el, majd süthetjük is. Úgy lesz magas emeletes a torta ha keskenyebb méretű tortaformában sütjük a 18-20 cm-esben. Ha nagyobb a tortaforma úgy is tökéletes lesz csak nem három hanem kétemeletes. Ha a kis formában sütjük akkor két részre kell választani a tésztát és egymás után megsütni. A nagyba mehet az egész egyben. 20-25 perc alatt megsül, utána hagyjuk rácson kihűlni. Míg sül addig összeállítjuk a krémet. A búzadarát 0,6l hideg tejjel együtt feltesszük főni a cukorral és a narancshéjjal és közben folyamatosan keverjük. A maradék tejet elkeverjük a pudingporral. Amikor a dara már puha akkor mehet bele a pudingporos tej. Ezt keverjük addig míg tejbegrízszerű sűrűséget nem érünk el. Tényleg legyen sűrű, tartsunk ki a keverés mellett mert ha híg, akkor nem lesz kenhető a tortába a krém. Keverjük hozzá a diót. A tetejére is tegyünk krémet vagy ha magas és sok az emelet, akkor tehetünk rá porcukrot (őröljök meg a xilitet vagy a nádcukrot). Tegyünk ré pár szem diót dísznek. Tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése