2018. március 29., csütörtök

Húsvéti fonott kalács

Ritkán eszik kalácsot az akinek ételallergiája van. Így aztán még ünnepibb a hangulat ha van rá idő hogy süssünk egy kalácsot otthon. Húsvéti vendégségbe is nagyon jó ajándék. Összefonni nem nehéz és a kakaós és vaníliás ízű tészta színei gyönyörűek együtt. Isteni puha, foszlós kalács lesz belőle! Kalácsra fel!















Hozzávalók:

Kakaós tésztához:
25 dkg liszt (ételallergiádnak vagy fogyókúrádnak megfelelő süteményhez használható liszt)
1 ek holland kakaópor vagy karobpor
1 dl növényi tejszín
1 dl növényi tej
1,5 ek porcukor szemcséjűre őrölt cukor vagy édesítő
fél csomag élesztőpor
1 tk édesítő
1 tojás sárgája

A tejet meglangyosítjuk, de ne túl melegre. A kis kanál édesítőt elkeverjük benne, majd hozzáöntjük az élesztőport. Elkeverjük és 3-5 percig hagyjuk hogy az élesztő felfusson azaz megdagadjon egy kicsit. Közben, egy nagy tálban, a tojás sárgáját és a finomra őrölt édesítőt összeverjük, majd a tejszínt is hozzáadjuk. Összekeverjük. Jöhet bele a felfutott élesztő a tejjel együtt. Összekeverjük. Egy másik tálban kimérjük a lisztet és hozzákeverjük a kakaóport. Egy kis szita segítségével, a lisztes kakaót elkezdjük apránként beleszitálni a tejszínes-élesztős folyadékba. Szitálunk, elkeverjük, szitálunk, elkeverjük míg el nem fogy. A végére egy jól dagasztható masszát kapunk. Ezt még dagasztjuk addig míg egyértelműen leválik a tál oldaláról 5-8 perc. Nem muszáj kézzel lehet géppel is. Letakarjuk és langyos helyen kelesztjük egy órát.


Vaníliás tészta:
minden teljesen ugyanaz, kivéve hogy a liszthez nem kakaóport szórunk hanem egy csomag vaníliás cukrot, vagy pár csepp vaníliakivonatot.
Ugyanúgy tésztát dagasztunk belőle, mint a kakaós részből. 1 órát kelesztjük.

Ha letelt az egy óra akkor mindkét tésztából hosszúkás rudat nyújtunk és összefonjuk, Így tovább kelesztjük még 30 percet. Ha megkelt, tojás sárgájával a tetejét megkenjük.

160 fokon légkeverés mellett 40-50 percig sütjük. Az elején szabadon, majd a félidő után alufóliával vagy tetővel lefedve sütjük tovább hogy ne égjen meg. Rácson kihűtjük és tálalhatjuk reggelire uzsonnára, bármikor. Isteni puha foszlós kalács.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése