2014. október 13., hétfő

Laktózmentes madártej

Amikor valakinél ételallergiát diagnosztizálnak pl laktózérzékenység nem biztos hogy az első ami eszébe jut hogy madártejet készítsen :) de idővel mindenki belejön a különféle diétákba és megismeri az alapanyagokat is. Így elérkezett az idő hogy glutén- és laktózmentes madártejet együnk, ami végül is teljesen ugyanolyan ízű mint az eredeti boci tejes fehér lisztes volt. Kissé időigényes amolyan hétvégi macera.








Hozzávalók:
1 liter laktózmentes tej vagy mandulatej
4 tojás
10 dkg eritrit vagy 4-5 ek méz
1 ek barna rizsliszt vagy glutenix
egy szál vanília rúd

Elkészítés:
a tejet felmelegítjük (beletesszük a vanília rudat még az elején), közben a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy pici édesítővel keményre verjük, külön a sárgáját a maradék édesítővel vagy mézzel és az egy kanál liszttel eldolgozzuk. Ha a tej már meleg akkor kihalásszuk a vanília rudat és egy evőkanállal beleszeljük a tojásfehérjét a tejbe úgy hogy kényelmesen elférjenek a "madarak" egymás mellett. 1-1 percig főzzük mindkét felét és szitába szedjük, hogy lecsepegjen.Több körben így megfőzzük a madarakat, majd kiszedjük. És most jön a lényeg! A kikevert sárgáját nem öntjük bele a tejbe mert akkor inkább lesz rántotta ízű cukorral mint madártej. Hanem a kikevert cukor-tojássárgája-liszt-hez egy evőkanálnyit adunk a langyos tejből, majd elkeverjük, aztán megint adunk hozzá egy kicsit és elkeverjük. Amikor már nagyobb mennyiséget elértük akkor mehet egybe az egész. Ne hagyjuk ott mert kifuthat és a tejet lemosni nem a legjobb tevékenység. Kevergessük mérsékelt lángon, míg besűrűsödik kb 3-4 perc. Hűtsük le és úgy tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése