2014. szeptember 8., hétfő

Lekváros linzer

Ez az apró süti kicsit nekem karácsonyi hangulatot idéz, a befelé fordulás a meghitt ünnep hangulatát és mellé az apró tébolyt hogy a linzer süti tésztája apró darabokra hullik :)

















Hozzávalók:
13 dkg laktózmentes teavaj vagy ghí
25 dkg mandulaliszt vagy gluténmentes glutenix
csipetnyi só
3 ek méz
lekvár (én szilvát tettem bele)

Elkészítés:
a vajat (érdemes előre kivenni a hűtőből) a mézzel kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót. Egy nagy gombócot gyúrunk belőle és 1 órára a hűtőbe tesszük. Vagy! Kis golyókat formálunk belőle majd lelapítjuk és folpackra fektetjük és úgy tesszük be a hűtőbe. Itt nagyon fontos hogy ne csak simán egy tányérra nyomkodjuk rá, mert sok idegsejtünk elpusztul ha egy óra múlva elővesszük és nem fog lejönni hanem apró darabokra hullik a kis korong. Ezt a folpackos előredolgozást akkor válasszuk ha pl vendégek jönnek és jól jön ha nem ajtónyitáskor kell korongokat formázgatni, hanem csak be lehet dobni a sütőbe. Ebben az esetben elég egy fél óra is a hűtésre. De normál esetben vasárnap délután egy nagy gombócot készítsünk, csomagoljuk folpackba és hűtsük egy órát. Majd jön a gyerekek kedvence a golyókészítés és lapogatás, szigorúan sütőpapírra tegyétek mert leragad és nem jön egyben fel. Ha nagyon vékony tésztát szeretnétek akkor nyújtófával nyújtsátok ki a tésztát és szúrjátok ki kör alakú formával. Mi a lapogatást választottuk az élmény kedvéért. Előmelegített sütőben 160 fokon kb 18 perc a sütési idő akkor van kész ha a széle egy kicsit barna. Majd hagyjuk kihűlni és kenjük meg lekvárral. Óvatosan kenjük, mert nagyon könnyen szét tud törni. Jópárat összeragasztottam, de aztán gyorsabb volt kenni és enni így pár perc alatt elfogyott. Szóval ha beválik ez a recept akkor érdemes legalább a háromszorosát sütni. Így ez az adag 20 korong lett azaz csak tíz szem süti. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése