2013. január 4., péntek

Sajtos tallér

Az alaprecept egy paleós recept a paleovitalról. Hihetetlen gyorsan kész van és a pogácsa tökéletes helyettese. Lehet variálni az arányokkal attól függően, hogy ki mennyire szereti a szezám ízét. Jól variálható felnőtteknek egy kis apróra vágott csilivel, szegedi édespaprika őrleménnyel a magyarosabb ízért, vendégségre pedig erőteljesebb ízű sajtokkal.

Hozzávalók:
250 g szezámmag megőrölve
100 g trappista sajt vagy laktózmentes sajt
só, bors
2 egész tojás és még legalább egy tojássárgája amivel a tetejét megkenjük

A hozzávalókat összekeverjük és golyókat vagy tallérokat formázunk. Ha pogácsaformákat szeretnénk akkor miután összeadtuk a hozzávalókat tegyük hűtőbe legalább egy órára hogy a tészta összeálljon, de így sem 100% hogy ki lehet szépen szúrni. Cserében nem tapad le bármilyen sütőlemezen is sül. 180 fokon kb 17 perc.
Használhatják cukorbetegeknek, candida diétát betartók, paleolit diétában, lisztérzékenyek.


 

2 megjegyzés:

  1. Hianypotlo ez a recept. Nagy gond az en konyhamban is, hogy mivel helyettesitsem a buzalisztet (es a paleo jegyeben a gabonat), ha valamilyen egeszseges ragcsalnivalot sutnek... Kerdesem, hogy szezampehelyhet is hasznalhatok-e, ha eppen az van itthon. Koszi a valaszt elore is, es koszonet a szuper otletekert is!

    VálaszTörlés
  2. Természetesen használd nyugodtan, így még zsírszegényebb is lesz, az íze kevésbé lesz karakteres. Sokféle pellett van kókusz, lenmag, mák, mandula, dió. A pelletek szerintem egyik legfontosabb előnye, hogy sütésnél 110 fok felett nem szabadulnak fel rákkeltő karcinogének.

    VálaszTörlés